Styr på vreden

2

Catrine beskrev den fordrede kommunikation med sin kæreste. "Jeg er 29 år og studerer i øjeblikket på fuld tid. Min kæreste, Frank, er 36 år. Efter vi har læst Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus, har vores måde at kommunikerer på ændret sig. Lad os gå tilbage til juni 2019, hvor vi havde været sammen i 10 år. Frank og jeg elskede virkelig hinanden i alle de år, men vi havde nogle alvorlige problemer. Han var et meget temperamentsfuld, vredt menneske, og jeg var ekstrem kritisk og krævende. I juni 2019 oplevede vi det største, mest ondskabsfulde, mest voldsomme skænderi i hele vores forhold. Vi gik fra hinanden, men vidste at vi elskede hinanden meget højt og bar ikke "gjorde det rigtige" - det med kommunikationen og samspil. 

Frank startede i en gruppe, det bearbejde vrede, og jeg begyndte at gå til terapeaut. Otte måneder senere kunne vi heldigvis sige, at den dysfunktionelle del af vores forhold var forsvundet. Frank var i stand til at bruge forskellige teknikker - f.eks time outs, fysisk udløsning osv - for at kontrollere sin vrede, og jeg lærte, at fordømmende og kritiske kommentarer skyldes min egen usikkerhed. 

Ds de store forhindringer var af vejen, troede vi, at vores forhold ville være perfekt. Men nej! Vi fik endnu større problemer... kommunikationsproblemer. Frank gik konstant ind i hans "hule", og jeg blev sur of forsøgt at hive ham ud. Denne meget alvorlige udvikling fik os til at tvivle på vores sande kærlighed til hinanden. Heldigvis anbefalede min terapout at læse "Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus". Franks og jeg forpligtede os til at læse et kapitel sammen hver uge, men allerede fra dette første kapitel blev vi grebet af bogen, og siden har vores liv ændret sig. Jeg lader ham ofte blive i hulen, og jeg ved, at han gør det, han har brug for, så vi sener kan snakke mere forstående og konstruktiv. Vi har stadige skænderier, men nu lære vi af dem. 


Når jeg er tilbøjelig til at hælde vand ud af ør4ene, er Frank klar over, at jeg i virkeligheden bare har brug for at snakke for at finde ud af, hvad der går mig på. Han husker, at vi kommer fra hver vores planet, og at han ikke behøver at "ordne" mig. JEg har også lært, at han af og til trænger til at vær alene i sin hule. Nu ved jeg, at det ikke betyder, at han ikke elsker mig eller ikke vender tilbage. 

Jeg har fulgt rådet fra min terapout og sagt til Frank; Ved du hvad, jeg er ved at blive rastløs og frustreret, så nu gør jeg noget for mig selv. Og det gør jeg; jeg tager ud og shopper eller drikker kaffe med en veninde. Det letter også presset på Frank. Som Frederikke siger i hendes foredrag, jo mere du bruger de daglige kommunikationsteknikker, jo mindre hyppigt vil manden gå ind i sin hule, og når han gør det, jo mindre tid vil han bruge derinde. 


Vi har stadig tilspidsede stress- situationer. Men vi bliver langsomt bedre til at håndtere vores egne følelser. En klog person sagde til mig "Catrine, det tog Frank 10 år at opbygge det kommunikationsmønster. Giv jeg selv mindst den halve tid til at lære, udøve pg perfektioner det. Takket være disse teorier har vi lært, hvordan vi kan gøre det effektivt og oprigtigt. Tidliger vidste vi ganske enkelt ikke, hvordan vi skulle bære os ad med at kommuniker godt. Vi havde begge lært at vores forældre, at når man bliver sur på sin partner, så råber man, hidser sig op, langer ud, og passer på aldrig nogensinde at sætte sig selv i en sårbar stilling ved at fortælle sin partner, at man er ked af det eller såret. 

Tak for disse teorier, der forklarer hvordan man bare er søde ved hinanden. Når man ikke oplever, hvordan man kommunikerer hensigtsmæssigt i et forhold, ved man simpelthen ikke, hvordan man gør, Nu ved vi det, og det sker ofte, at vi slå op og henviser ander til strategien. 


 Inspirerede beretninger om parforhold, der fungerer - Mars & Venus i medgang og modgang - John Gray 

Frederikke Strand 
Danmarks eneste certificeret coach i Mars/Venus 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar