Kvinder er søm bølger

Kvinder er som bølger

En kvinde er som en bølge. Når hun føler sig elsket, stiger og falder hendes selvagtelse som en bølge. Når hun har det rigtigt godt, rider hun på en bølgetop, og så skifter hendes humør måske pludselig, og hendes bølge tager et styrtdyk. Dette dyk er midlertidigt. Når hun når bunden, skifter hendes sindstilstand, og hun har der igen godt med sig selv. Bølgen er automatisk på vej opad igen. 


Når en kvindes bølge stiger, føler kvinden, at hun har oceaner af kærlighed at give af, men når bølgen falder, føler hun en indre tomhed og har brug for igen at få kærlighed fyldt på. Når hun skraber bunden, starter den følelsesmæssige hovedrengøring. 

Hvis hun har undertrykt negative følelser eller fornægtet sig selv at være særlig kærlig, mens hendes bølge var på vej op, så kommer hun til til at huske disse negative følelser og uopfyldte behov for bølgens nedtur. Under nedturen har hun specielt behov for at snakke om problemerne og for at blive hørt og forstået. 

Som jeg plejer at sige, at denne "nedtur følelse" er lidt som at komme ned i en mørk brønd. Når en kvinde bevæger sig ned i sin "brønd" synker hun bevist ned i sit ubevidste selv, ned i mørket og ind i diffuse følelser og vage fornemmelser. Hun føler sig måske modløs, føler sig helt alene og uden støtte. Men kort efter at hun har nået bunden, begynder hun automatisk at få det bedst, hvis hun føler sig elsket og støttet. Lige så brat som hun styrtede, rejser hun sig op og udsender atte kærlige vibrationer. 


En kvindes evne til at give og modtage kærlighed er generelt en afspejling af, hvordan hun har det med sig selv. Når hun ikke har det helt så godt med sig selv, kan hun ikke være helt så imødekommende og påskønnede overfor hendes partner. Når hun er nede er hun tilbøjelig til nemt at lade sig slå ud. Når bølgen rammer bunden er hun mere følsom og sårbar og har brug for mere kærlighed. Det er væsentligt, at hendes partner forstår hendes behov på disse tidspunkter, eller kan han komme til at opleve det som urimelige krav.


HVORDAN MÆND REAGERER PÅ BØLGEN

Når en mand elsker en kvinde, udstråler hun kærlighed og tilfredshed. Mange mænd forventer naivt, at udstrålingen fortsætter evigt. Men at forvente, at hendes kærlige natur er konstant, er som at forvente at vejret aldrig skifter, og at solen altid skinner. 

Livet har sine rytmer - dage og nætter, varme og kulde, sommer og vinter, forår og efterår, skyer og klar himmel. Der er på samme måde med et forhold. Mænd og kvinder har deres egne rytmer og cyklusser. Mænd trækker sig væk og kommer tilbage igen, og kvinders evne til at elske sig selv og andre skiftevis øges og mindskes. 


Manden går ud fra, at hendes pludselige humørskift udelukkende skyldes hans adfærd. Når hun er glad, tager han det til indtægt, men når hun ikke er glad, føler han sig også ansvarlig. Han bliver nemt særdeles frustreret, fordi han ikke ved, hvordan han skal gøre det godt igen. Det ene øjeblik virker hun glad, og så tror han, at han er på rette spor, og det næste øjeblik er hun igen ked af det. Han er chokeret, for nu troede han lige det gik godt. 

PRØV IKKE AT REPARERE

Pernille og Michael havde været gift i seks år. Michael havde lagt mærke til bølgemønstret i Pernille adfærd, og fordi han ikke forstod det, prøvede han at reparere det, hvilket kun gjorde det hele meget værre. 

Han troede, der var noget i vejen med hende, siden hun svingende sådan op og ned på den måde. Han prøved at forklar hende, at der slet ikke var nogen grund til at være ked af det. Pernille følte sig bare endnu mere misforstået og blev endnu mere frustreret. 

Selv om Michael troede, at han var ved at "reparer hende", så forhindrede han hende faktisk i at få det bedre. Når kvinder stiger ned i sin brønd, må manden lære, at det er nu, hun har allermest brug for ham, og at det ikke drejer sig om et problem, der skal løses eller noget, der skal repareres, men at hun nu har behov for hans betingelsesløse opbakning og kærlighed. 


Michael sagde " jeg forstå ikke Pernille. I ugevis har hun været det dejligt menneske. Hun øser betingelsesløst ud af sin kærlighed til mig og andre. 

Så pludselig bliver alt for meget, og hun lader sig slå ud af alt det, hun påtager sig overfor  alle andre, og så bliver hun sur på mig. Der er ikke min skyld, 

at hun bliver ked af det. Det forklarede jeg hende, og så har vi de helt store skænderier."


Som mange mænd begik Michael den fejltagelse at prøvede at forhindre sin partner i "at gå ned" og "ramme brønden". Han prøvede at redde hende ved at fiske hende op. Han havde ikke lært, at når hans partner var på vej ned, var hun nødt til at ramme bunden for at komme op igen.

Det første symptom på Pernilles styrtdyk var at, det blev for meget, at hun mistede modet. I stedet for at lytte til hende med forståelse, varme og omsorg, ville han partout hive hende op og forklare hende, at hun slet ikke behøvede at være ked af det eller ophidset. 

Det allersidste, en kvinde har brug for, når hun er på vej ned, er nogen til at fortælle hende, hvorfor hun ikke behøver at være ked af det. Hun har til gengæld brug for nogen ved sin side, når hun går ned, nogen der kan og vil lytte, når hun hælder vand ud af ørene, og som kan vise forståelse for hendes kvaler. Selv om en man ikke fuld ud kan forstå hvorfor en kvinde føler sig slået ud, kan han stille sin kærlighed, opmærksomhed og opbakning til disposition


HVORDAN MÆND BLIVER FORVIRREDE

Efter Michael havde lært, at kvinder er som bølger, var han alligevel forvirret. Næste gang Pernille var i brønden, gjorde han sig umage og lyttede til hende. Mens hun snakkede om nogle af de ting, der fik hende på, sørgede han for hverken at komme med forslag, forsøg at "reparere" hende eller opmuntre hende. Da der var gået tyve minutter, blev han rigtig sur, fordi hun stadig ikke havde det bedre. 

Han sagde "Til at begynde med lyttede jeg, og hun lod til at blive mere åben og meddelsom. Men så blev det pludselig meget værre. Det virkede nærmest, som om jo mere jeg lyttede, jo værre blev det. Jeg sagde så, at nu skulle hun ikke tage det sådan på vej, og så endte det med et gevaldigt skænderi" 

Selv om Michael lyttede til Pernille, var han alligevel samtidig opsat på at reparere hende. Han forventede, at hun straks skulle få det bedre. Michael ved nemlig ikke, at når en kvinde er på vej ned i brønden. får hun det nødvendigvis ikke bedre med det samme, selvom hun får støtte. Hun kan godt få det meget værre. Men det kan alligevel være et tegn på, at det virker. Hans støtte kan faktisk hjælpe hende til at nå bunden hurtigere, og så kan og vil hun få det bedre. For at kunne komme helt op igen er hun nødt til at ramme bunden først. Sådan er hendes cyklus. 

Michael var forvirret, fordi hun, så vidt han kunne mærke, ikke lod til at få gavn af hans indsats. På ham virkede det, som om hun bare sank dybere og dybere. For ikke at lade sig forvirre af det bør en mand huske, at en kvinder undertiden bliver endnu mere ked af det, selvom han gør det rigtige. Ved at forstå, at bølgen er nødt til at ramme bunden, før den stige igen, kan han undgå vildfarelse at forvente, at hun straks får det bedre, når han hjælper. 

Med sin nye viden kunne Michael vise Pernille større forståelse og tålmodighed. Nu hvor han var blevet meget bedre til at støtte Pernille, når hun var i brønden, lærte han også, at der var uforligneligt hvor længe der ville vare > nogen gange er brønden dybere end andre < . 


Mænd er fra Mars & kvinder er fra Venus

cropped-frederikke_strand_signatur


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar